houten keuken accessoires

We weten allemaal dat eten wat er mooi uitziet vaak toch ook net even wat lekkerder smaakt. Dit is zelfs uit onderzoek (Oxford University) gebleken. Daarnaast maakt ons niets zo trots als lekker eten met een mooie presentatie voorschotelen aan onze geliefden. Zeker met een feestdagen voor de deur en we weer (helaas) wat vaker binnen zitten. Verras je geliefden dus eens met een heerlijke dinertje, zet wat lekkers op de eettafel en maak gebruik van onze opmaak tips!

Eten presenteren. Het lijkt makkelijk, maar niet iedereen kan dit zomaar. Omdat we niet allemaal het talent (en de tijd) hebben van de meeste chefs hebben we een chef gevraagd hier zijn belangrijkste tips te geven. Daar gaan we..

1. Oneven boven even

Wist je dat ons brein oneven aantallen prefereert boven even aantallen? Nee, wij ook niet. Maar het is gebleken dat dit ons meer aantrekt. Presenteer je eten dus altijd in oneven aantallen. Serveer je bijvoorbeeld

2. Garneer met verse ingrediënten

Garnering is key voor een mooie presentatie van je gerecht. Verse ingrediënten in de vorm van bijvoorbeeld verse kruiden, noten, specerijen of een citroen kan enorm veel doen voor de presentatie. Hou hierbij natuurlijk rekening met of de garnering een toevoeging is aan het gerecht. Hier een paar tips:

  • Aziatisch gerechten – Citroen, Koriander & Cashewnoten
  • Italiaanse gerechten – Basilicum, Pijnboompitten & Rucola
  • Desserts – Vers Fruit, Munt & Noten
  • Extra speciaal – Eetbare bloemen!

3. Speel met hoogte

Vaak werken we natuurlijkerwijs in de breedte, terwijl voor presentatie hoogte juist beter werkt. Veel mensen in Nederland zijn gewend om de ingrediënten naast elkaar neer te leggen. Hierdoor wordt je bol al snel vol en rommelig. Werk daarom eens in de hoogte. Begin met je basis en werk dan naar boven. Zo krijg je een leuk effect, blijft het nog een verrassing wat je precies hebt bereid en hou je een ruimtelijk gevoel op het bord.

4. Gebruik bijpassend servies

Is het je ook weleens opgevallen dat tijdens je rondje langs de lekkerste recepten het eten altijd wordt geserveerd op prachtige borden of in mooie schalen? Niet zo gek natuurlijk. Pas je eten en de presentatie van je eten dan ook goed af op het servies wat je hebt. Gebruik je sauzen of ander vloeibaar eten? Ga dan voor een diep bord zodat je saus niet uitloopt.

Op zoek naar inspiratie of nieuw servies? Bekijk ons prachtig servies.

5. Kleinere porties of meerdere gerechtjes

Kleinere porties zijn vaak makkelijk te presenteren. Zeker als je het aantal ingrediënten beperkt houdt. Onze tip is dan ook om je gerechten te serveren in kleinere porties met ongeveer 6 ingrediënten. Natuurlijk wil je je gasten (en jezelf) niet met honger van tafel laten gaan. Daarom is onze allerlaatste tip; serveer meerdere gerechtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *